logo Wecare black

WECARE

Samen voor 
een duurzame 
inzet

Als ondertekenaar van het modepact en belangrijke deelnemer aan de burgerraadpleging over verantwoorde mode, zetten we ons met ons WeCare-programma in voor een duurzamere en ethische ontwikkeling.

"Als bedrijf hechten we er belang aan ons actief in te zetten voor de samenleving en voor het behoud van de wereld waarin we leven. We zijn ons bewust van de urgentie om de lingerie- en modesector eerlijker en milieuvriendelijker te maken.

WeCare is alvast een eerste stap in de goede richting!"

Laurent Milchior, Co-manager Etam Group

#1 

Wecare  VOOR DE PLANEET

WECARE

Onze acties
om ons afval te beperken

Al onze winkeltassen in gemengd FSC-papier worden aangerekend om het gebruik ervan te beperken en we verkopen herbruikbare tote bags van biologisch katoen. We hebben veranderingen aangebracht aan de verpakking van onze online verkochte pakketten. Ze zijn gemaakt van gemengde gerecycleerde vezels met FSC-keurmerk. Dit vertegenwoordigt een besparing van 55 ton plastic voor de Etam Group ... En dit is nog maar het begin!

En morgen?

Doelstelling tegen 2025: geen plastic voor eenmalig gebruik (alleen gerecycleerd of recycleerbaar plastic) en we streven er eveneens naar om onze ecologische voetafdruk tegen 2030 met 30% te verminderen.

WECARE

Onze milieuvriendelijke
materialen

Om onze impact op het milieu te reduceren, gebruiken we steeds meer gerecycleerde of organische vezels voor onze collecties, die gecertificeerd zijn door onafhankelijke internationale labels zoals GOTS of GRS.

In 2021 is

40% van onze producten ecologisch verantwoord

Het Coton 360-assortiment, een innovatie in biologisch geteeld katoen

De Bain-collectie in gerecyclede materialen:

#2 

Wecare  NAMENS

WECARE-VROUWEN

Onze solidariteitsacties
voor vrouwen

Al meer dan 100 jaar staan we vrouwen bij om zich vrij te voelen en ondersteunen we hen wanneer ze daar het meest behoefte aan hebben. We zetten ons engagement kracht bij aan de hand van concrete acties ten opzichte van verenigingen en organisaties die ertoe bijdragen dat hun situatie erop verbetert.

En morgen?

We houden ons 365 dagen per jaar aan onze beloftes aan vrouwen en aan deze verenigingen!

De vereniging "Solidarité Femmes" heeft

in 2020  € 121.947 opgehaald

De vereniging "Toutes à l'école" heeft

in 2020  € 81.101 opgehaald

WECARE

Onze collecties waarmee we alle vrouwen ondersteunen

We proberen vrouwen hun hele leven bij te staan met innovatieve producten die zijn afgestemd op hun behoeften om hen zelfvertrouwen te geven en hen te ondersteunen.

En morgen?

Tegen eind 2021 lanceren we een speciale collectie om grote cups maximaal te ondersteunen en comfort te bieden.

#3 

Wecare  VOOR WECARE-TRANSPARANTIE

WECARE

Een kijkje in het hart
van onze fabrieken

Graag laten wij u, zonder filters en in volledige transparantie, een kijkje nemen achter de schermen van onze fabrieken, met directe toegang tot de fabricageplaatsen van onze winkel- en webshop-producten.

Wist u dat ...

we enorm veel aandacht besteden aan de selectie en ondersteuning van deze partners? alle voorgestelde fabrieken regelmatig worden onderworpen aan externe audits en voldoen aan erkende en strenge internationale sociale normen (BSCI, SMETA, SA8000 of ICS)?

Achter de schermen van onze 3 partnerfabrieken

Deze video's zijn toegankelijk in de winkel.
Scan de QR-code op het label of rechtstreeks via de productpagina op etam.com.

confort 1

Belamy textiles LTD.

Chittagong, Bangladesh

confort 1

Timax brassiere co., LTD.

Shenzhen, China

confort 1

Mediman

keliba, Tunisia

En morgen?

Doelstelling eind 2021: 100% van onze producten ontsluieren de coulissen van onze fabrieken.

WECARE

Uw meest gestelde vragen

Wat is het WECARE-programma?

Het WECARE-programma is het verantwoordelijkheidspact van de ETAM Group voor een meer verantwoorde en duurzame industrie. Het omvat alle acties van het merk om zijn impact op het milieu te reduceren en zijn sociale impact te verbeteren. Het is gebaseerd op 6 belangrijke pijlers die verband houden met onze activiteit: onze producten, aankoop, toeleveringsketen, winkels, marketing en human resources.

Fleche

Wat zijn de criteria voor een product om deel uit te maken van het WECARE-programma?

Om deel uit te maken van het WECARE-programma, moeten onze producten voldoen aan ten minste een van de 6 criteria die zijn gedefinieerd in ons MVO-beleid. Deze criteria werden vastgelegd omdat ze het mogelijk maken om de milieu-impact van de productie van kleding te verminderen.
De criteria zijn:
- het gebruik van een eco-verantwoord of upcycled materiaal zoals biologisch katoen of gerecycleerd polyester,
- het gebruik van innovatieve en verantwoorde processen,
- de ontwikkeling door een gecertificeerd fairtrade-bedrijf,
- Made in France

Fleche

Welke materialen maken deel uit van het WECARE-programma?

Een materiaal dat is opgenomen in het WECARE-programma is een materiaal dat de impact van de textielindustrie op het milieu vermindert. Bij Etam hebben we ze op 3 manieren ingedeeld:
- biologische of gerecycleerde natuurlijke vezels, zoals biologisch katoen, verantwoord of gerecycleerd linnen en wol.
- Verantwoorde kunstmatige vezels die het resultaat zijn van de chemische transformatie van natuurlijke plantaardige of dierlijke vezels, zoals viscose en cupro.
- Gerecycleerde synthetische vezels, zoals gerecycleerd polyester, gemaakt van gerecycleerd plastic afval, gerecycleerd polyamide dat afkomstig is van gerecycleerd productieafval ...
De geselecteerde materialen beantwoorden aan onafhankelijke standaarden zoals GOTS, GRS, RWS, stuk voor stuk labels die de volledige traceerbaarheid van de grondstof garanderen.

Fleche

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er zich geen giftige stoffen op uw producten bevinden?

Om hoogwaardige producten aan te bieden, passen we voor al onze producten de Europese REACH-reglementering toe met betrekking tot het gebruik van chemische stoffen. Daarnaast hebben we er uit voorzorg voor gekozen om aan de lijst van verboden stoffen, de stoffen toe te voegen die door verenigingen worden onderzocht, zoals bijvoorbeeld de stoffen die worden genoemd in het Greenpeace Detox-rapport. We geven ook de voorkeur aan Oeko-tex 100 gecertificeerde leveranciers; bovendien worden onze producten regelmatig getest door externe en onafhankelijke laboratoria.

Fleche

Hoe kunnen we de levensduur van onze kleding maximaliseren?

Door de levensduur van onze kleding wordt gemaximaliseerd, draagt onze kleding ook bij aan een duurzamere mode. We helpen u graag zorg te dragen voor uw kledingstukken. Daarom werken we momenteel aan een uitgebreide onderhoudsgids die tegen deze zomer 2021 beschikbaar zal zijn. In de tussentijd is het raadzaam om de onderhoudsinstructies op de productetiketten te volgen.

Fleche

Respecteren al uw collecties het welzijn van dieren?

Dierenwelzijn is een van onze prioriteiten. We houden er een intern beleid op na dat het gebruik van bepaalde dierlijke materialen regelt en andere dan weer verbiedt. We verbieden het gebruik van exotisch leer zoals van krokodillen of pythons. We gebruiken geen dierlijk bont en geen materiaal van bedreigde diersoorten. Wrede praktijken zoals stropen, pluimen of zelfs mulesing zijn bij ons verboden.

Fleche

Wat doe je met onverkochte en beschadigde producten?

Het einde van de productlevensduur is een onderwerp dat ons bijzonder nauw aan het hart ligt bij Etam en dit onderwerp maakt deel uit van het WECARE-programma. We willen echter wel benadrukken dat artikelen die goed bevonden zijn voor verkoop nooit worden vernietigd of weggegooid. Retours van online verkopen en in de winkel worden systematisch onderzocht en indien mogelijk weer op voorraad gezet. De beschadigde kledingstukken daarentegen worden toevertrouwd aan een dienstverlener die gespecialiseerd is in de circulaire economie en ze herstelt, hergebruikt of recycleert. Zo heeft de operatie sinds 2018 een tweede leven gegeven aan 13 ton kleding.

Fleche

Hoe vermindert u uw energieverbruik?

We hebben een reeks acties geïmplementeerd om de milieu-impact van ons energieverbruik te reduceren aan de hand van verschillende acties:
- onze winkelketen is uitgerust met LED-verlichting
- we automatiseren verlichtingssystemen om energieverspilling te voorkomen
- onze kleerhangers voor prêt-à-porter werden geëlimineerd, wat meer dan 100 ton plastic per jaar vertegenwoordigt. Voor expohangers hebben we een collecte in onze winkels opgezet. Deze hangers worden hergebruikt in onze productiecentra in het Middellandse Zeegebied voor een circulaire economie of worden gerecupereerd door een Franse dienstverlener die gespecialiseerd is in het terugwinnen van materialen.
- onze winkeltassen worden nu aangerekend om het gebruik ervan te beperken: we bieden tassen van gemengd FSC-papier en herbruikbare tote bags van biologisch katoen aan.

Fleche

Hoe gaat u om met uw afval en verpakking?

We hebben verschillende acties ondernomen om de milieu-impact van ons afval te reduceren. Daarom hebben we de verpakking van onze producten geoptimaliseerd:
- afval wordt gesorteerd in overeenstemming met de lokale richtlijnen
- het meeste afval van de winkels is afkomstig van verpakkingen. Om dit te verhelpen hebben we een samenwerking met onze leveranciers opgezet om zo weinig mogelijk colliverpakkingen te gebruiken. Hiertoe hebben we beheersregels opgesteld, elk pakket krijgt bijvoorbeeld een geoptimaliseerd vullingspercentage toegekend vóór verzending.
- ook hebben we sinds 2019 het Fashion Pact ondertekend en hebben we voor het segment B2C de belofte gedaan om plastic voor eenmalig gebruik tegen 2025 te elimineren.

Fleche

Hoe reduceert u de milieu-impact van vrachtvervoer?

In verreweg de meeste gevallen (+ 90%) maakt de Etam Group gebruik van maritiem transport voor de levering van goederen. Als onderdeel van het goederenvervoer blijft de boot de minst vervuilende optie op het gebied van broeikasgasemissies en scoort hierin dus beter dan het trein-, weg- of vliegtuigverkeer. Bij laattijdige levering wordt gebruik gemaakt van luchttransport. Sinds 2019 promoten we overigens het goederenvervoer per spoor waar mogelijk ter vervanging van het luchtvervoer.

Fleche

In welke landen worden de producten gemaakt?

Wij produceren in Europa, Azië en Afrika, in landen zoals China, Portugal, Italië, Bangladesh, Turkije, Tunesië en Marokko, die expertise hebben in onze lingerie en prêt-à-porter-producten. We kennen de partners waarmee we al vele jaren samenwerken en onze lokale teams volgen de productie van onze producten op de voet. De sociale omstandigheden van werknemers maken deel uit van een uitgebreid sociaal auditprogramma, dat wordt beheerd door onze speciale teams.

Fleche

Hoe controleert u de arbeidsomstandigheden in uw partnerfabrieken?

We besteden bijzondere aandacht aan de arbeidsomstandigheden in de partnerfabrieken waar we mee samenwerken en keuren het niet respecteren van de mensenrechten zoals bepaald in ons "Sociaal Beleid voor Leveranciers", dat alle leveranciers ondertekenen en respecteren, sterk af in de vorm van sancties. Om ervoor te zorgen dat deze verplichtingen worden nageleefd, worden regelmatig audits uitgevoerd door onafhankelijke organisaties die geaccrediteerd zijn in partnerfabrieken om de naleving van de arbeidsomstandigheden volgens de internationale normen BSCI, SMETA, SA8000 en ICS te valideren. Bovendien bezoeken onze lokale teams en in het bijzonder het “Social Audit”-team de fabrieken ook fysiek om er zeker van te zijn dat ze voldoen aan ons sociaal beleid. Er is een waarschuwingssysteem ingevoerd om werknemers in staat te stellen praktijken die de arbeidsomstandigheden van de werknemers niet respecteren aan de kaak te stellen.

Fleche